Dünyanın ilk doğum hastanelerinden olduğu belirtilen Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1862'den bu yana yaşanan doğum sayısı 1,5 milyonu buluyor 1963'ten beri kayıt altına alınan doğum sayısı 1 milyon 200 bin iken, geride kalan yaklaşık 100 yıllık dönemde ise 300 bin kişinin doğduğu tahmin ediliyor Hastanede doğanların sayısı Hatay, Kayseri, Manisa, Trabzon, Samsun ve Sakarya gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 69 ilin nüfusundan fazla Bu hastanede doğanlar arasında Barış Manço, Bülent Ersoy, Burcu Esmersoy, Zara, Nadide Sultan ve Murathan Mungan gibi ünlüler de bulunuyor
Dünyanın ilk doğum hastanelerinden olduğu belirtilen ve halk arasında "Zeynep Kamil Doğum Evi" olarak bilinen Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1862'den bu yana yaşanan doğum sayısı 1,5 milyonu buluyor.
İstanbul'da özellikle Anadolu yakasında yaşayanların büyük çoğunluğunun anılarında yer eden, çok sayıda sevince ev sahipliği yapan, yeni yaşamların başladığı hastanede, 1963'ten beri kayıt altına alınan doğum sayısı 1 milyon 200 bin iken, geride kalan yaklaşık 100 yıllık dönemde ise 300 bin kişinin doğduğu tahmin ediliyor.
Yusuf Kamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım tarafından özel mülklerinde hastalara ücretsiz hizmet vermek amacıyla yaptırılan hastane, Üsküdar'ın sağlık hizmetini bugüne kadar sürdürebilmiş en eski sağlık kuruluşu. Hastanenin bir diğer özelliği ise İstanbul'un ilk özel hayır kurumu olması.
AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Uzman Dr. Mustafa Eroğlu, hastanenin, dünyanın ilk doğum hastanesi olduğunu söyledi.
Zeynep Hanım'ın, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızı olduğunu ve 1862'de Nuh Kuyusu semtinde bostan tarlası olan arsayı hastane yapmak üzere aldığını dile getiren Eroğlu, Yusuf Kamil Paşa'nın 1863'te Sultan Abdülaziz tarafından sadrazamlığa getirildiğini, hastane cephesinde orijinal plana göre girişin üzerindeki kitabede "fihi şifaun li'n nas" yani "Onda insanlar için sağlık vardır" ayetinin bulunduğunu, Zeynep Hanım ve Kamil Paşa'nın, ölümlerinden sonra hastane bahçesinde yaptırdıkları türbeye defnedildiklerini anlattı.
Eroğlu, 1862'de Türkiye'nin ve dünyanın ilk doğum hastanesinin kurulmasının ardından sonraki yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve 1963'te de Sağlık Bakanlığı'na, Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismiyle devredildiğini kaydederek, hastanenin bugüne kadar, kadın hastalıkları, doğum, çocuk cerrahisi ve yan dallarıyla Türkiye'nin ilk yan dal hastanesi olarak da hizmet verdiğini aktardı.
Türkiye'de ilk kuvöz, ilk ultrason, ilk endoskopik cerrahi yöntemi
Hastanenin çok sayıda ilke ev sahipliği yaptığını ifade eden Eroğlu, Türkiye'de ilk kuvözün buraya getirildiğini, ilk ultrason görüntüleme yönteminin burada uygulandığını, kapalı ameliyat olarak bilinen endoskopik cerrahinin ilk olarak bu hastanede yapıldığını söyledi.
Eroğlu, Türkiye'de ilk dördüz normal vajinal doğumun da bu hastanede gerçekleştiğini bildirdi.
Zeynep Kamil'in, semtiyle bütünleşmiş bir hastane olduğunu belirten Eroğlu, "Zeynep Kamil, kaliteli hizmet veren, yenilikleri yakalayan, her alanda ilkleri bünyesinde bulunduran bir hastane. Zeynep Kamil'de doğurmak kadar doğmak da bir ayrıcalıktır" diye konuştu.
Eroğlu, kamu hastanesi olmalarına rağmen kadın hastalıklarında çok sayıda yöntemi Türkiye'de ilk uygulayan hastane olduklarını vurgulayarak, ilk kez "Keyifli Doğum Ünitesi" adı altında bir sistem kurduklarını, yan dallarıyla zengin hastanenin ilk amacının, halka en iyi şekilde hizmet etmek olduğunu dile getirdi.
Ameliyatların çoğunu endoskopik yöntemle yaptıklarını belirten Eroğlu, "Kamuda ilk olarak biz aile danışmanlık hizmetine başladık. Bu hizmeti ücretsiz veriyoruz. Gebe okulunu ilk defa hem de ücretsiz olarak biz faaliyete geçirdik" ifadelerini kullandı.
151 yılda 1,5 milyon doğum
Eroğlu, hastanede, kurulduğu günden bu yana doğum gerçekleştirildiğini ancak gerçek ve düzgün kayıtların 1960'lı yıllardan itibaren tutulduğunu, 1963 itibariyle tutulan kayıtlarda 1 milyon 200 bin doğum gözüktüğünü, ancak yıl ortalamasına göre baz aldıklarında 1,5 milyon doğumun gerçekleşmiş olacağını vurguladı.
Hastanenin kurulduğu 1862 yılı ile kayıtların net olarak tutulmaya başlandığı 1963 arasında 300 bin doğum gerçekleştiğini düşündüklerini anlatan Eroğlu, toplam sayının bu haliyle 1,5 milyonu rahat bulduğunun altını çizdi.
Eroğlu, aynı anda 10, yılda 10-15 bin arası doğumun gerçekleştiği hastanede anneanne, anne ve kızın yani 3 kuşağın burada doğması gibi olaylara rastladıklarını, teyzenin yeğeninden sonra doğduğu vakaların görülebildiğini kaydetti.
Barış Manço, Bülent Ersoy, Burcu Esmersoy ...
Eroğlu, hastanede doğanlar arasında meşhur olmuş çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve sporcu bulunduğunu ancak bunların çoğunu sayı fazlalığı nedeniyle tespit edemediklerini anlattı.
Mustafa Eroğlu, Zeynep Kamil'de doğanlar arasında, tespit ettikleri kadarıyla Barış Manço, Bülent Ersoy, Burcu Esmersoy, Zara, Nadide Sutan ve Murathan Mungan gibi ünlü simaların bulunduğunu sözlerine ekledi.
Doğanların sayısı, 69 ilin nüfusundan fazla
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu yılın başında açıkladığı 2012 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, hastanede doğanların sayısı Türkiye'nin 69 ilinin nüfusundan fazla.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gözünü açanların sayısına bakıldığında bu rakam, aralarında Hatay, Kayseri, Manisa, Trabzon, Samsun, Sakarya, Denizli, Balıkesir, Aydın, Tekirdağ, Van, Erzurum, Malatya, Kahramanmaraş gibi büyük şehirlerin de bulunduğu 69 ilin nüfusunu geçiyor.
Bir şehre damga vurmuş bu hastanede gerçekleşen doğum rakamını nüfus olarak geçen 12 il ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli, Antalya, Konya, Gaziantep, Mersin, Şanlıurfa ve Diyarbakır.
"Özel hastanedeki ilginin fazlası var"
Hastanede doğum yapan Ümüş Demirel, ilk doğumunun özel hastanede olduğunu ifade ederek, "Daha önce tereddütlerim vardı. Buranın özel hastane kadar iyi olduğunu söylediler. Gerçekten öyleymiş. Oradaki ilgi ve alakanın fazlası bile var. Hiçbir sıkıntımız olmadı" diye konuştu.
Serap Övünç ise kendisi de burada doğduğu için bu hastaneyi tercih ettiğini anlatarak, doğumda oluşabilecek komplikasyonların en iyi bu hastanede giderilebileceğine inandığını söyledi.
Hastanede verilen eğitimlere de katıldığını ve doğum sürecinin mükemmel geçtiğini kaydeden Övünç, "9 ay boyunca buradaydım. Çok memnun kaldım. Donanımlı bir hastane istiyordum. Burası da yeterince donanımlı. Kızım biraz erken doğdu ama çok sağlıklı. Bir sıkıntısı yok" ifadelerini kullandı.
Hastanede 23 yıldır hemşirelik ve farklı görevlerde çalışan Nermin Gezer Aşkın da bu kurumda çok farklı sevinçlere şahit olduklarını söyledi.
Aşkın, "İlk görev yerim burası. Buradan emekli olmayı hedefliyorum. Zeynep Kamil'li olmaktan gururluyum" diye konuştu. - İstanbul
18 Eylül 2013 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder