18 Eylül 2013 Çarşamba

Kişilerin Beslenme Alışkanlıkları Her Mevsime Göre Değişiyor


Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlığı çok önemli.


Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlığı çok önemli. Uzmanlar, sonbahar mevsiminde C ve B vitamini bulunan ürünlerin tüketilmesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Kişilerin beslenme alışkanlığının mevsime göre farklılık gösterdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, sonbahar sendromunun aşmanın yolunun B ve C vitaminlerini içeren sebze ve meyveleri tüketmekten geçtiğini söyledi. 

Beslenmeyi sonbahara adapte ederken yapılması gereken en önemli şey antioksidanlardan zengin beslenmek. Her zaman söylediğimiz gibi C vitamini en önemli besinlerden bir tanesi. C vitaminine olan ihtiyacımızı sonbahar ve bahar mevsiminde daha çok artmakta. Çünkü sonbaharın ve baharın olumsuz ve mevsim değişikliğinin olumsuz etkilerinden en önemli asker vitamin. C vitamini en çok kuşburnu, yeşil biber, domates, maydanoz gibi yeşilliklerden çeşitli meyve sebzelerden alabiliriz. 

Sonbaharın getirmiş olduğu halsizlik, yorgunluk durumlarına karşı B vitamini tüketmek gerekiyor. B vitamini de daha çok tam buğday ürünlerinde ve kuru baklagillerde bulunuyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, sonbaharda B vitamini tüketmenin sağlık açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Yorgunluk ve halsizliğin sonbahar depresyonu olarak bilindiğini belirten Taşçıoğlu, "Yorgunluk bizim sinir sistemimizi etkilemekte. B vitamini de sinir sisteminin en elzem vitaminidir. B vitaminin en yoğun kaynakları özellikle tam buğday ürünlerinde kuru baklagillerde daha çok tahıllı ürünlerdedir." dedi. 

Sonbaharda düzenli beslenme de çok önemli. Ara ve ana öğünler arasında mutlaka 1.5-2 saat bir ara olması gerektiğini ifade eden Hümeyra Taşçıoğlu, kan şekeri düşen kişilerin bu ara öğünleri arttırabileceğini söyledi. Taşçıoğlu, "Kan şekeri hızlı düşen kişiler bu ara öğünü daha da arttırabilirler, 4-5 ara öğüne çıkartabilirler. Önemli olan düzenli saatlerde yapmak. Çünkü yazdan sonbahara geçerken biraz daha biyolojik saatimiz biraz bozuluyor. Haliyle yemek saatlerimiz değişebiliyor. O yüzden yemeklerimizin arasında 1.5-2 saatlik aralar oluşacak şekilde küçük ara öğünler düzenleyebilirsek kan şekerimizdeki ani düşüşlere ve yükselmelere engel olmuş olabiliriz." diye konuştu. 

Sonbaharda su tüketimi de çok önemli olduğunu belirten Taşçıoğlu, havaların soğumaya başladığı günlerde de 12-15 bardak su tüketilmesi gerektiğini ifade etti. "İnsanlar sonbaharla birlikte suya olan ihtiyacının azaldığını düşünüyor" diyen Taşçıoğlu, "Su ihtiyacımız havanın soğumasıyla birlikte aslında değişmiyor. Günde en az 12 ila 15 bardak su içilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

0 yorum: