16 Eylül 2013 Pazartesi

Kuzey Kutbu İçin 36 Ülke Pedal Çevirdi


Türkiye de dahil 36 ülkede, 106 kentte yaklaşık 14 bin kişi, Kuzey Kutbu'ndaki petrol aramalarını bisiklet turlarıyla protesto etti.
Greenpeace'in Kutup Bisikleti etkinliğinin Türkiye ayağı, yaklaşık 400 kişinin katılımıyla İstanbul, Mersin, Eskişehir ve Yalova illerinde gerçekleşti. Kuzey Buz Denizi'nde yıllık minimum buz seviyesinin ölçüldüğü 15 Eylül'de düzenlenen etkinlikte pedal çevirenler, son 30 yılda Kuzey Kutbu'ndaki buzulların %75'inin yok olduğunun altını çizdi. 

Shell, Kuzey Kutbu'nu riske atıyor. 

Kuzey Kutbu'nun erimesinin en önemli sebebinin kirli yakıt tüketimi olduğuna değinen Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Çağrı Özütürk, "Kuzey Kutbu'ndaki buzullar küresel iklimi dengede tutmakta hayati önem taşıyor. Fakat buzullar rekor hızla erirken, Shell gibi petrol şirketleri bunu bir uyarı yerine kazanç fırsatı olarak görüyor. Kuzey Kutbu'nun eriyen alanlarında petrol arama faaliyetleri için milyarlarca dolar harcayan Shell'in geçtiğimiz yılı hatalar ve kazalarla geçti, buna rağmen arama çalışmalarından vazgeçmiş değil. Kuzey Kutbu'nun zorlu ve hassas yapısında olası bir petrol sızıntısını temizlemek neredeyse imkansız. Sadece 3 yıl yetecek bir petrol rezervi için gezegenimizin en narin ve el değmemiş bölgelerinden Kuzey Kutbu'nda risk alınmasına seyirci kalamayız" dedi. 

Kazalar nedeni ile Alaska'dan çekildi 

Kuzey Buz Denizi'nde petrol arama programı için 5 milyar dolar yatırım yapan Shell, karaya oturan petrol platformu ve yangın çıkan sondaj gemisi dahil meydana gelen kazalardan sonra Alaska'da petrol sondaj planını gerçekleştiremedi. Ardından, Rusya'da devlet elinde olan Gazprom ile Kuzey Buz Denizi'ne Rusya sularından petrol sondajı yapmak üzere anlaşma yaptı. Bu bölge de, düzenlemelerin gevşek, kaza sayısının fazla olmasıyla biliniyor. 

Greenpeace'in, Kuzey Buz Denizi'nde petrol aranmasına karşı başlattığı kampanyaya bugüne dek 4 milyona yakın insan www.SaveTheArctic.org sitesi üzerinden imzalarıyla destek verdi.

0 yorum: